wtorek, 14 czerwca 2016

Kolory

Żywe kolory liści to nie tylko domena jesieni, nawet wiosną niektóre rośliny potrafią zaskakiwać czerwienią lub żółcią. Berberysy są pospolite w naszych miastach, te nieduże, kolczaste krzewy można zarówno formować w żywopłoty, jak i pozwalać im rosnąć swobodnie, wtedy tworzą długie, opadające pędy. Ich liście opadają na zimę, ale na gałązkach pozostają małe, czerwone owoce, zdobiąc krzewy aż do wiosny. Te rośliny sfotografowałam wczesną wiosną, kiedy ich listki nadal mają żywe, nasycone barwy. Świeżą zielenią pyszni się również trzmielina, młodziutka, ale już poobgryzana przez jakiegoś amatora wiosennych listków. Ta niska, szybko rosnąca krzewinka jest niemal równie popularna jak berberys, wiosną w żywej biało-zielonej lub kremowo-zielonej kolorystyce, jesienią wybarwia się na różowo. Oba krzewy fotografowałam na miejskim klombie, kiedy docierało do nich poranne słońce. Kwiecień i maj to najlepsza pora na fotografowanie zielonych roślin, ich kolor jest wtedy tak intensywny, że może wydawać się nieprawdziwy. Później rośliny ciemnieją i nie uzyskamy już tak wspaniałych efektów. 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11

4 komentarze: